Aasian golftourimme on saatu päätökseen ja mailat lähtivät juuri Borneosta lentorahdilla kohti koto-Suomea. Maan ja ilman ympärimatkamme toki jatkuu, mutta muiden lajien ja aktiviteettien siivittäminä.
Olemme olleet erittäin tyytyväisiä valitessamme maailmanympärimatkamme Aasian puoliskolle kantavaksi teemaksi golfin. Mielihyvää on myös saatu myös siitä, ettemme alkuperäisen suunnitelman mukaisesti lähettäneet mailoja kotiin kahden ensimmäisen kuukauden jälkeen. Thaimaasta lähti Suomeen puolet mailoista eli loppuaika on selviydytty keveällä puolisetillä. Voimme vakuuttaa, että 10 kilon mailapaketin kanniskelu on todella kannattanut, vaikka joissain kohteissamme (kuten saarilla) se on ollut jokseenkin huvittavaakin kun golfkenttiä ei ole mailla halmeilla. Matkan varrella monet ovatkin arvailleet, mitä punaisessa paketissamme on. Yleisin arvaus on ollut aseita ja hulluin arvaus on ollut käärme!
Golf on osittain ohjannut matkakohteitamme ja vienyt meitä paikkoihin, joihin emme ehkä olisi muuten ajautuneet. Tämä on ollut hienoa, sillä sitä kautta olemme olleet melko vähän klassisissa turistikohteissa ja päässeet lähemmäs paikallista elämää. Lajin harrastaminen siellä täällä kierrellen ei ole ollut aina yksinkertaista. Kenttien sijainnin, kulkuyhteyksien, vieraiden pääsyn, hintojen, aukioloaikojen, lentokuljetusten ym. selvittäminen on ottanut vaivansa ja aikansa, mutta lopputulos on ollut erittäin palkitseva. Golfmatkoillamme on sattunut ja tapahtunut kaikenlaista. Niistä tarkemmin golfosion jutuissa.
Olemme pelanneet upeita kenttäkokonaisuuksia kaupungeissa, pelloilla, saarilla, sademetsässä, vuoristossa ja rannoilla. Golfin myötä olemme tutustuneet paikallisiin ihmisiin, tapoihin ja eteenkin täkäläiseen golfkulttuuriin. Olemme nähneet aimo palan ainutkertaista Aasian luontoa ja törmänneet useisiin eläimiin, joita emme välttämättä olisi muuten nähneet villinä luonnossa. Kaiken on kruunannut takuuvarma kesäsää.
Pelaamistamme maista meille ylivoimaisesti mieluisin on ollut Malesia, jossa hinnoiltaan edulliset kentät ovat pääsääntöisesti priimakunnossa. Malesiassa ei ole caddie -pakkoa, joita emme liiemmin pelin tueksi kaipaakaan. Malesialaiset ovat ystävällistä porukkaa ja klubitalotkin on pääsääntöisesti melkoisen hulppeita pytinkejä kaikkine oheisfasiliteetteineen.
Pelaamistamme kentistä parhaimmistoon nousivat Malesian Hot Spring Golf (Borneo) ja Berjaya Resort (Pulau Tioman), Vietnamin Sea Links (Mui Ne), Filippiinien Alta Vista (Cebu) sekä Thaimaan Laem Chabang (Pattaya) ja Loch Palm (Phuket) kentät. Erikoisimmat pelit pelasimme ehdottomasti Sri Lankassa, jossa lajin puitteet vaikuttaa olevan seisahtuneen kolonialistiseen aikaan.
Mielestämme kentät ovat olleet pääsääntöisesti huomattavasti haastavampia ja fyysisesti raskaampia kuin Suomessa. Thaimaa oli ainoa maa, jossa jouduimme tekemään etukäteen peliaikavarauksia. Muissa maissa olimme usein lähes ainoat pelaajat kentällä. Vietnamissa otimme golf prolta vähän oppia, mikä oli oikein positiivinen kokemus.
Entä miltä golfturneemme näyttää lukujen valossa? Golfia ehdimme pelata reilut 4,5 kuukautta seitsemässä eri Aasian maassa (Sri Lanka, Malesia, Indonesia, Thaimaa, Laos, Vietnam ja Filippiinit). Kierroksia kertyi tasan 40 kipaletta eli tätä kirjoitettaessa olemme viettäneet noin joka neljännen päivän golfkentällä. Green feen keskihinnaksi muodostui noin 45 euroa/nenä, mitä voi pitää kohtuullisena. Tulostasosta voi mainita sen verran, että Sarin paras kierros sujui 85 lyönnillä ja Hillon 90 kuokan iskulla. Heikoimmin menneet kierrokset kasvavat jo sammalta..
Talviharjoittelun siemenet on nyt siis kylvetty ja jäämme odottamaan ensi kesään kypsyviä hedelmällisiä pelejä Keimolassa. Golffailun loppumisen myötä vapautuu rutkasti aikaa myös blogin kirjoittamiselle, joten tullemme värkkäämään pelaamistamme kentistä faktoja ja fiilinkejä golfosion puolelle.
Huom! Lisäsimme samalla golfosioon Intian ja Sri Lankan seuraksi kaikki Malesian golfkokemukset ja kuvat, mikä edustaa leijonaosaa peliretkistämme. Puuduttavia lukuhetkiä :D